ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, December 13, 2017

Adlan Khairy dalam Pa&Ma Disember 2017


Selamat pagi semua

Cerita Adlan Khairy di sini

Ia bukan cerita minta simpati

Jauh sungguh dari inspirasi

Cuma coretan dari hati

Untuk si magic Adlan Khairy



Boleh refer link http://majalahpama.my/disahkan-hidap-sakit-jantung-sejak-dalam-kandungan-adik-ini-tetap-aktif-walaupun-jantung-belum-normal/amp/

Tuesday, December 12, 2017

Bagaimana sediakan kelengkapan sekolah anak tanpa bonus?



"Senjata untuk belanjawan persekolahan akhir tahun.kalau cash memang tak sampai akhir tahun duit tue.tulis nama supaya anak-anak tak  berebut" 


-nak harap bonus..nanti tinggal harapan je .. 
-baju kat mall pun habis saiz kalau tunggu bonus🤣



Tak perlu tunggu bonus yang diharap-harapkan
Kalau dapat bonus memang lompat bintang

Fungsikan apa yang ada dahulu
Bukankah itu tujuannya?

9.5gram dapat RM1400
Emas memang tengah rendah sekarang
Jadi pinjaman pun dapat rendah sedikit
Selalunya pinjaman 9.5gram Nie dapat lebih banyak tau

9.5g Nie dipajak di Branch Public Gold
Asik dengar gosip Public Gold dah ada kemudahan ar-rahnu..jadi mestilah nak tau gosip tue benar atau palsu😚
Gosip itu adalah benar😘😘😘

Semoga saya dapat tebus bulan ini juga sebab tak nak bayar upah simpan banyak. 
Itu salah satu kelebihan pinjaman ar-rahnu.Anda akan cepat2 nak selesaikan pinjaman sebab tak nak bayar upah simpan. Jadi ada akan manage financial dengan displin.kalau pinjaman bank..relexla tunggulah bertahun2 betul tak?
Insya Allah

Upah simpan untuk  9.5g dan pinjaman RM1400 Nie adalah Rm24 sebulan(rujuk gambar surat pajak) jadi tebuslah cepat-cepat emas nie supaya upah simpan tak bertambah.

Saya plan nak selesaikan bulan nie juga.jadi bila tebus nanti yang perlu saya bayar adalah RM1400+RM24( upah simpan utk 1 bulan pinjaman): RM1424
 
Untuk pajakan emas tak semestinya di Arrahnu Public Gold sahaja. Banyak pilihan Arrahnu sebenarnya. saya selalu pajak di Arrahnu Pos. Arrahnu Ar Rahn pun pernah..Jadi pilihlah mana yang sesuai dengan anda..Kalau saya saya akan pilih Arrahnu yang dekat dan mudah untuk saya tebus.Kalau jauh alamatnya lamalah emas tue duduk dalam asrama arrahnu haha.. Lagi satu upah simpan rendah..kalau saya tengok upah simpan macam tinggi compare dengan Arrahnu lain saya akan keluarkan secepat yang boleh...

Nak rasa sediakan kelengkapan sekolah anak tanpa menunggu bonus yang belum kunjung tiba? FUNGSIKAN APA YANG ADA.. 

NOTA: Emas yang sama boleh ditunaikan berkali-kali. Boleh fungsi untuk anak masuk sekolah, untuk kelengkapan raya,untuk beli perabot,untuk umrah,untuk Reno rumah,untuk deposit rumah etc etc.. cuba dapatkan 1G dan fungsikan duluuu..nak tau lebih lanjut WA nanti saya guide..


SUHAILA SALEH
DEALER PUBLIC GOLD 
PG00097831
www.wasap.my/60173201998

Jangan kira secra matematik..kiraan Allah lain

Kelmarin aku berjumpa dengan seorang ahli perniagaan. Cadangnya cuma nak dengar kisah jatuh bangun perjalanan beliau berniaga. Rupanya Tuhan mahu beri aku pengajaran yang betul-betul berbekas dalam jiwa.

"Maaflah hari tu tak jadi jumpa, kereta saya rosak. Habis kena repair enjin," kata beliau.

"Wah, teruknya. Macam mana boleh rosak tu?"

Beliau terdiam sebentar.

"Ada kisah di sebaliknya. Allah nak beri peringatan."

Aku meneguk air kopi yang baru dihidangkan sambil memasang telinga.

"Ini saya beritahu sebagai pengajaran saja ya. Bukan untuk saya menunjuk-nunjuk," beliau memulakan cerita.

"Saya sudah sekian lama menyumbang wang untuk sebuah surau. Saya bayarkan bil elektrik surau tersebut. Dari puluhan ringgit sebulan hinggalah jadi seribu lebih sekarang. Setiap bulan tak pernah tinggal, selama beberapa tahun."

"Tapi itulah, kita rasa kita ini pandai."

"Tempoh hari saya beritahu pada pengerusi surau terbabit yang saya nak berhenti menyumbang sekejap. Saya nak rehat 6 bulan. Yalah, dalam keadaan ekonomi sekarang, saya fikir saya nak jimat sedikit duit. Pengerusi itu pun kata tak mengapa, dia akan cuba bayar bil elektrik itu dari duit tabung masjid dan sumbangan yang lain."

"Selang beberapa hari, kereta MPV saya mula meragam. Lampu indicator menyala. Saya rasakan mungkin masalah enjin. Bila bawa ke mekanik, dia kata kalau nak betulkan kena RM7000. Saya biarkan saja, tak mahu repair lagi."

"Suatu hari, saya sedang memandu. Tiba-tiba perasan suhu enjin naik, tak lama kemudian keluar asap. Saya terus berhentikan kereta. Panggil tow truck untuk bawa ke bengkel berdekatan."

"Awak tahu berapa saya kena untuk baiki? RM10,000!"

Tercengang aku dengar. Aduh, banyaknya nak kena bayar. Kalau aku kena memang menangis.

"Bila jadi macam tu, terus saya teringat pada sumbangan surau tadi. Itu perkara pertama yang terlintas dalam kepala saya."

"Kononnya saya nak jimat 6 bulan punya bil, Tuhan ambil dari saya lagi banyak dari itu."

"Kita tak sedar, rupanya selama ini duit kita masuk, kita mampu bayar bil sana sini, semuanya Tuhan yang bagi izin. Kita ingat kita pandai, konon nak jimat, padahal Tuhan yang bagi kecukupan itu untuk kita."

Beliau berhenti seketika untuk menghirup kopi, kemudian menyambung,

"Tapi saya bersyukur, sebab Tuhan cuma ambil RM10,000. Bayangkan apa yang terjadi kalau saya ditimpa kemalangan akibat kerosakan enjin tadi? Mungkin belanjanya lebih besar, mungkin saya atau ahli keluarga cedera. Tentu lebih teruk."

"Tuhan cuma ingin menyedarkan."

"Apa pengajaran yang kita dapat dari kisah saya ini? Kalau awak dah biasa buat sumbangan atau sesuatu amalan, jangan tinggalkan. Jangan rasa pandai, nak rehat atau nak relaks kejap. Jangan."

"Setakat mana yang awak mampu bagi, buat saja. Sikit pun tak apa. Yang penting jangan dihentikan.

"Jangan takut tak cukup atau tak mampu. Tuhan yang cukupkan dan Tuhan yang beri awak kemampuan. Kita mungkin ada buat pelbagai pengiraan matematik, namun hakikatnya rezeki ini sesuatu yang kita tak boleh jangka. Bila-bila masa Tuhan boleh beri dan ambil."

Fuh, tersandar aku mendengar kisah beliau.

Aku teringat amalan-amalan yang aku buat. Kadang rajin kadang malas. Betul, bila dah selalu buat, sampai satu masa kau akan rasa letih. Kau rasa nak rehat sekejap. Konon nanti bila dah puas rehat, boleh sambung balik.

Bila dengar cerita beliau ini, aku terus insaf. Tak jadi aku nak bermalas-malasan dalam memberikan 'hadiah' kepada Tuhan.

Ya, kita ingat kita ini cukup pandai. Waktu tak ada duit, merayu berhari-hari minta bantuan Tuhan. Bila Tuhan sudah bagi senang sedikit, mulalah nak rehat.

Kau lupa, yang izinkan kau untuk beribadat itu Tuhan. Yang izinkan kau untuk bersedekah itu juga Tuhan. Kerja kau, buat saja. Tuhan akan uruskan yang lain-lain. Kau rasa tak cukup, nanti Tuhan akan tambah.

Dia macam ini, duit kau dan rezeki kau yang hakiki, Tuhan dah asingkan siap-siap, langsung tak luak pun. Kau tak perlu risau yang itu. Sekarang ini Tuhan bagi kau lebihan duit, hanya untuk kau sedekah dan dapat pahala percuma.

Tapi kalau begitu pun kau rasa penat dan nak berhenti, kalau duit lebihan itu pun kau rasa kau yang punya, maka wajarlah Tuhan bagi peringatan.

Sungguh aku insaf.

Aku harap kau pun dapat pengajaran juga dari kisah ini. Sama-samalah kita beringat. Dalam harta kita, ada juga hak untuk orang lain. Sikit kongsi cara sikit, banyak kongsi cara banyak, namun jangan ditinggal terus.

Selamat beramal.

Bila anak bertanya tentang Palestine

Apabila anak Anda bertanya kepada Anda, mengapa Anda memberikan perhatian kepada Palestina dan selalu mengikuti berita Baitul Maqdis? Apa yang anda bicarakan? Apa jawaban Anda?

Ceritakan kepada anak Anda :

“Wahai anakku, sesungguhnya Palestina adalah tempat tinggal para Nabi. Nabi kita Ibrahim hijrah ke Palestina. Nabi Luth ‘alaihissalam diselamatkan oleh Allah dari azab yang turun pada kaumnya menuju bumi yang diberkahi, bumi Palestina.

Nabi Daud ‘alaihissalam tinggal di Palestina dan membangun mihrabnya, dan Nabi Sulaiman ‘alaihissalam memerintah seluruh dunia dari Palestina, kisahnya yang populer dengan semut dan berkata : “Hai semut masuklah ke tempat tinggal kalian,” tempat yang disebut dengan wadi an-naml (lembah semut) di Palestina dekat (‘Asqalan).

Di Palestina juga terdapat mihrab Zakaria ‘alaihissalam, sebagaimana Musa ‘alaihissalam meminta kaumnya memasuki Bumi Muqaddasah, ia menamakan dengan Al-Muqaddasah, yakni (suci) dari syirik, dan dijadikan tempat tinggal para Nabi.

Banyak mukjizat yang terjadi di dalamnya diantaranya kelahiran Nabi Isa dari ibunya Maryam, seorang gadis kecil tanpa suami, dan Allah mengangkatnya ketika Bani Israil sepakat untuk membunuhnya.

Di Palestina Maryam ‘alaihassalam menggoyang batang pohon kurma setelah kelahirannya dalam keadaan paling lemahnya wanita.

Termasuk tanda-tanda akhir zaman di Palestina, Isa akan turun di menara putih, dan akan membunuh Dajjal di gerbang Lod Palestina, dan itu adalah tanah Mahsyar dan Mansyar, dan Ya’juj dan Ma’juj akan dibunuh di bumi Palestina di akhir zaman, serta banyak cerita lain terjadi di Palestina, diantaranya kisah Thalut dan Jalut.

1. Anak saya bertanya : “Bagaimana dengan Nabi ﷺ dan hubungannya dengan Palestina?”

Saya jawab : “Dulu kiblat pada awal diperintahkannya shalat menghadap ke Palestina, dan ketika Nabi hijrah ke Madinah malaikat Jibril turun dan beliau sedang shalat, Jibril memerintahkan untuk mengubah kiblat dari Baitul Maqdis ke Mekah Al-Mukarramah lalu masjid tempat beliau shalat dinamakan masjid Dzulqiblatain (dua kiblat).

Demikian juga ketika Rasulullah melakukan Isra’, beliau pergi ke Baitul Maqdis sebelum Mi’raj ke langit. Inilah terminal pertama beliau berhenti setelah berangkat dari Mekah menuju langit, dan beliau menjad imam shalat para Nabi, karenanya tempat ini menjadi maqar para Nabi.

Abu Dzar radhiyallahu ‘anhu bertanya kepada Rasullah : “Masjid mana yang pertama diletakkan oleh Allah dimuka bumi?” Beliau menjawab, “Masjidil Haram.” Aku bertanya lagi, “Kemudian masjid mana?” Beliau menjawab, “Masjidil Aqsha.” Aku bertanya lagi, “Berapa jarak antara keduanya?” Beliau menjawab, “Empat puluh tahun.” Kemudian beliau bersabda, “Dimanapun shalat menjumpaimu maka shalatlah, dan bumi bagi kalian adalah masjid.”

Wahai anakku, Apakah kamu tahu bahwa Abu Bakar Ash-Shiddiq radhiyallahu 'anhu meskipun sibuk dengan masalah kemurtadan orang-orang Arab di Jazirah Arab dengan menyediakan pasukan untuk memerangi mereka agar kembali ke Islam yang benar, beliau tidak membatalkan pasukan yang diperintahkan Nabi untuk pergi ke Syam, meskipun memerlukan kekuatan untuk mengembalikan kestabilan Jazirah.

Apakah kamu tahu masa keemasan penaklukan Islam di masa Umar Al-Faruq radhiyallahu ‘anhu beliau tidak pernah keluar dari Madinah untuk merayakan penaklukan (pembukaan) negeri kecuali Palestina, beliau pergi ke sana sendiri dan membukanya dengan damai, shalat di dalamnya dan menerima kunci untuk menyelamatkan orang-orang Nasrani dari penindasan orang-orang Romawi saat itu.

Kemudian dibuka lagi oleh Shalahuddin di hari bersejarah tahun 583 H hari Jumat bertepatan dengan tanggal 27 Rajab, tanggal yang sama dengan malam mi’rajnya Nabi ke langit melalui Baitul Maqdis. Ini merupakan kesamaan yang ajaib dimana Allah memudahkan pengembalian Al-Quds kepada pemiliknya sama seperti waktu Isra’ dan Mi’raj.

2. Anak saya bertanya : “Kenapa dinamakan Baitul Maqdis dengan nama ini?”

Saya menjawab : “Nama ini telah ada sebelum turunnya Al-Qur'an, ketika Al-Qur’an diturunkan ia disebut Masjid Al-Aqsha, dan dinamakan Baitul Maqdis karena kesuciannya yang istimewa. Karena itu, tanah Palestina dan Syam adalah tanah Ribath, telah syahid di dalamnya 5000 dari kalangan para sahabat mulia, mereka bersemangat untuk membuka Baitul Maqdis dan membebaskannya dari penindasan Romawi. Para syuhada’ masih berguguran sampai hari ini, inilah tanah para syuhada’ dan tanah ribath.”

3. Anakku berkata : “Jadi pentingnya Masjid Al-Aqsha dan bumi Syam seperti pentingnya Haramain, Mekkah dan Madinah, bukankah seperti itu yah?”

Saya menjawab : “Ya, anakku. Allah ﷻ mengumpulkan keduanya dalam firman-Nya, _“Demi buah Tin dan buah Zaitun. Dan demi bukit Sinai. Dan demi kota Mekah ini yang aman.”_ (At-Tin: 1-3).

Ibnu Abbas berkata: At-Tin adalah negeri Syam, Az-Zaitun negeri Palestina, bukit Sinai adalah gunung di mana Allah berbicara kepada Musa alaihissalam di Mesir, dan al-Balad al-Amin adalah Mekah Al-Mukarramah.

Allah ﷻ berfirman : “Dan sungguh kami telah tetapkan dalam kitab-kitab setelah di catat di Lauh Mahfuzh bahwa bumi ini akan diwarisi oleh hamba-hambaku yang shaleh.”_ (Al-Anbiya’: 105) salah satu tafsirnya bahwa umat Muhammad mewarisi tanah suci.

4. Anakku berkata : “Sekarang aku paham pentingnya Palestina dan Masjid Al-Aqsha, sebagaimana aku paham bahwa shalat didalamnya dilipatgandakan menjad 500 kali lipat, apakah ini benar?”

Saya menjawab : “Ya, itu benar, dan jangan kamu lupakan anak-anak palestina dan penduduknya dari do’amu. Semoga Allah memberkahimu nak.”

Thursday, December 7, 2017

shoping baju sekolah anak

 
 
Assalamualaikum
Lama tak borakkan
asik copy paste je  macam sambal paste
sorry tak taula
tak pandai manage masa kot sampai terbiar blog nie
konsepnya yang penting di dahulukan
banyak benor yang penting
 
khairy
adam
amana & arief
keja opis
masak
sidai kain
kemas umah sesikit.sesikit pun berjam.kalau nak datang sila bagi warning. umah saya hurmmm saya umah anak 4 .. sana sini barang diorang. lagi-lagi sekarang cuti sekolah. sila paham jangan main terjah nanti dapat jelingan maut haha
 
 tiap kali cuti sekolah dok memikir apa nak buat dengan bebudak nie
yang pasti tiap-tiap petang saya kerah semua main padang
cukupla korang sakitkan mata mak dengan hadap ipad
so petang sila pegi beriadah
syukur sangat rumah depan padang
lepas asar saya izinkan diorang main padang
kedengaranlah diorang menjerit panggil geng kat sini
 
saya ambil cuti semalam
saya memang dah plan dengan adik-adik saya
saya dah bagitau diorang siap-siap
kalau nak jalan kena dua minggu pertama sahaja
sebab selepas tue saya tak boleh
saya nak focus dengan keja opis
walaupun dah buat fail awal tapi saya bukan jenis yang boleh tenang-tenang nak keluar sedangkan  sedar yang banyak keja opis lum siap
jadi better dua minggu terakhir jangan kacau saya
saya jadi rimau kalau orang kacau masa saya tengah busy xoxo
 
mulanya nak pegi main kat equin park tapi adik saya share ada kedai jual baju sekolah dah viral
harga not bad dan kain sedap
haha saya tak pernah terpedaya dengan jualan murah macam nie
tapi adik dah ajak
I follow
lagipun alahai kat IOI Putrajaya tue je
dekat sangat dengan umah mak kitaorg
 
cer tengok harganya
not bad kan?
kiranya satu baju/seluar dalam harga rm15
murahlahkan?
selalu kalau amana beli baju kurung sekolah semua rm20++
kalau pegi beli baju dengan nenek dia
amboi amboii beli kat butik
baju je dah rm27++
lum kain ye..so kalau sepasang dah rm60++ jadinya
amboiii
baju sekolah amana bukan sepasang..
biasanya baju sekolah amana 3 pasang sekola agama.. 3 pasang sekolah rendah
 
nie kedainya
ground floor ..paling hujung
baju sekolah satu bahagian kecik je
bagus jugak tak letih saya nak mencarik-carik
tapi kain utk sekolah agama takde kat sini ye
 
 
lepas tue bawak bebudak main kidszoona
puas hati masukla sorang rm10
bawak stokin dari rumah
kalau tak korang kena beli stokin
wajib pakai stokin termasuk parent
boleh mak korang take a break kejap
apasa muka makin tembam adam ziqri?
 
 
adam happy gile datang sini
rasanya nie pertama kali dia datang dengan dah ada kaki
sebelum nie baby lagi
adam pusing satu kawasan
mcm pak menteri
bagus je adam main sensorang
tak nangis pun
mudah jaga adam
terima kasih adam
 
anak adik bongsu saya -aisya sofea
 
sayang adammm
 
binaan tue amana yang buat
ada gambar dalam album kat situ dia follow sampai jadi 
tue apasal si khairy tue nangis pulak?
nangis sambil pegang belon?
apa-apalah
 
 
 
saya ada benda nak share tentang khairy
nantilah bila lapang-lapang ye
semoga ingat nak share "benda" tue
 
dah lapar makan pizza
bawak 3 budak lelaki
rasa nak terbalik dunia haha
 
 
khairy memang jeles dengan adam
soalan khairy sekarang "mama sayang khairykan?kan?"
sebelum adam lahir mana pernah tanya
rasa terancam le tueeeee
 
 
dulu mama cakap mama tak nak adam sebab nak tumpukan pada abang khairy
sekarang mama tau mama tak boleh pisah sesaat pun dari budak debab nie
lagi-lagi muka adam memang macam mama
nenek selalu cakap macam tue
 
 
tiga dara pingitan
bila besar nanti pun mesti rapat tau
jangan gaduh-gaduh sesame sepupu
kalau mak korang gaduh ...korang jangan campur
bior je
sebab adik beradik gaduh camanapun akan baik jugak
gaduh-gaduh manja kekdahnya
 
 
nanti sambung ye
semoga ada kesempatan utk bersiaran
ke tunggu 2 minggu lagi?
lepas kerja bulan disember siap?
hahahahaha
 
 
 
 
 

manja?

Suami Manja

Jadi suami jangan manja sangat. Ini ada beberapa nasihat dari seorng suami, umur 30+, anak 3, bini bekerja, nasihat untuk para suami yang lain.
.
1. Bila suami isteri kerja, jangan expect isteri kau masak untuk kau all the time. Take turn. Kalau dia penat, kau offer masak, kalau kau tak tau masak, belajar, kt google byk orng ajar cara masak, bukan kene bayar pon nk tgk youtube tu, harga data brapa la sangat. Kalau kau malas, pergi kluar makan sama2, tak pon take away , tak pon call buat delivery. Take turn bayar. Kalau takde duit, jangan makan.
Ada kes tu, bini nk kene pergi outstation, tapi sebelum tu siap masak byk2 and frozekan makanan untuk laki dia. Pastu post kat fb, laki kau tak malu ke?
.
2. makan berhidang. Sama-sama masak, sama-sama hidang makanan, sama2-sama makan, sama-sama bersihkan meja dan basuh pinggan dan periuk. Bukan kau tunggu kat meja je, pastu lepas makan kau blah macam tu je pergi hisap rokok. Pinggan semua tak berangkat. Ada tu siap mintak air basuh tangan atas meja makan setiap meal lagi! Kalau ada bibik takpe la, kau ingat bini kau yang bekerja tu tak penat nak buat semua keje tu sorang2? Tak patut bro, tak patut, bukan basuh periuk je, nak kene sapu makanan yang jatuh2 kat lantai, simpan makanan yang tak habis makan, lap meja/ dapor etc. unless korang berdua jenis pengotor kemas dapor sebulan sekali.
.
3. Bila suami isteri kerja, jangan expect isteri kau basuh gosok baju kau sekali. Dia pon ada baju nak gosok, baju anak2 lagi. Kalau masa bujang dulu kau tau gosok baju sendiri, sila teruskan habit tu. Kalau masa bujang kau hantar dobi siap bergosok, sila teruskan buat macam tu. Jangan nk expect bini plak jadi bibik gosok baju kau.
Ada bini siap post kat fb dia dah siapkan gosok semua baju laki dia sebab dia kene pergi outstation. Baik betul. Tapi laki kau kenapa ngade2 sangat eh tak reti gosok baju sendiri ke?
Jadi isteri plak masa awal2 kahwin tu jangan tunjuk baik acah-acah perempuan melayu terakhir pulak, siap nak gosokkan baju laki even laki kau kata tak payah. Sebab kalau dah terbiasa kau jugak yang merana penat di kemudian hari. Aku tak suka bini aku gosokkan baju aku, tak kemas, sebab dia tak biasa gosok kemeja. Baik aku gosok sendiri puas hati.
.
4. Bila dah hidup serumah, kene bekerjasama dan lebih kurang. Isteri kau kemas dapor, kau basuh toilet. isteri kau kemas bilik tidor kau kemas living room. Isteri kau basuh / lipat baju, kau gi dobi hantar baju yg nk gosok. Isteri kau jaga anak, kau pergi beli take away makan sebab penat/ bosan makan masakan sendiri. Or sebab isteri kau masak tak sedap. Nak cakap terus terang dia masak tak sedap kang kecik hati pulah, so bagitau dia tak payah masak la, abang take away je.
.
5. Aku tau bende kat atas ramai dah lelaki buat sekarang ni. Even abang aku yang taktau masak masa bujang pon dan pandai masak sekarang ni. Tapi masih ramai jugak yg takde common sense belagak raja kat rumah. Padahal kat office menikus senyap.
.
6. Jodoh tu kite kene usaha. Jadi untuk perempuan yg belom kahwin, aku cadangkan kalau nak ngorat lelaki tu, cari yang berpendidikan jauh or keje jauh. Sebab drng dah tau macam mana nak jaga diri sendiri di perantauan. Tau masak, tau jaga pakaian sendiri.
.
7. Tapi jadi isteri bile laki kau cukup baik , ada common sense semua ni, kau jangan jadi malas pulak. Ye la sesetengah feminist kan anggap bende tu semua tanggungjawab suami, on top of nafkah makan pakai. Walaupon dia sama2 keje, sama2 penat, bila suami ajak bersama taknak sebab alasan keje penat. Walhal keje2 kat rumah semua suami dah settlekan.

Ok tu je. Just my random thoughts sementara minum kopi ni.

– ABA

Wednesday, November 22, 2017

mjika tuhan ada takkanlah..

Seorang Ustaz ke Barber Shop untuk gunting rambutnya. Ketika rambutnya sedang digunting, si tukang gunting rambut bertanyakan 1 soalan kpd si Ustaz.

BARBER: Saya nak tanya 1 soalan.

USTAZ: Ya, silakan.

BARBER: Benarkah Tuhan itu wujud?

USTAZ: Mestilah wujud. Kalau Tuhan tak wujud, pastinya kita pun tak wujud di dunia ni.

BARBER: Kalau betul Tuhan itu wujud, knp ketika manusia dlm kesusahan Tuhan tak bantu. Kalau betul Tuhan itu wujud, semestinya takkan ada manusia dlm kesusahan di dunia ini.

USTAZ: "Diam dan tersenyum sambil menggelengkan kepala".

BARBER: Knp Ustaz diam??

USTAZ: Kamu gunting rambut saya bagi siap dulu, dan saya akan jawab soalan tu selepas semua selesai.

Si tukang gunting ni pun dgn segera siapkan rambut Ustaz itu kerana ingin tahu apa jawapan Ustaz itu. Akhirnya siap.

BARBER: Ok dah siap Ustaz. Apa jawapannya Ustaz?

USTAZ: Berapa harga?

Barber: RM10 sahaja. (masih menunggu jwpn)

USTAZ: "Ustaz keluarkan dompet sambil tersenyum tanpa sebarang kata".

Setelah membayar Ustaz terus keluar dari kedai. Si tukang gunting terdiam melihat tindakan Ustaz yg agak pelik. Tiba² Ustaz masuk kembali ke kedai tersebut dgn membawa seseorang. Orang itu adalah pengemis jalanan (gambar).

USTAZ: Kamu tengok dia ni. Benarkah wujud Tukang Gunting Rambut dlm dunia ni??

BARBER: Mestilah wujud. Saya ni kan tukang gunting.

USTAZ: Kalau betul wujud tukang gunting, takkan ada manusia yg rambut tidak terurus seperti ini. Kalau betul wujud tukang gunting mesti rambutnya terurus.

BARBER: Dia yg tak pernah mencari tukang gunting, mestilah rambutnya tak terurus.

USTAZ: Jadi, itulah jawapan saya utk soalan kamu tadi.

BARBER: "Terdiam seketika".

USTAZ: Manusia yg tidak mencari Tuhan, sombong dgn Tuhan. Tuhan itu sentiasa ada dgn kita. Kalau kita mencari Tuhan, pasti hidup kita terurus seperti yg rambut yg dijaga.

BARBER: "Terus terdiam dan terkedu mendengar jawapan Ustaz itu dlm keadaan menitis air mata".

Moral of the story, hidup kita semua bergantung pertolongan dari Allah. Jgn sesekali kamu anggap kamu boleh hidup tanpa bantuan Allah. Sebenarnya Allah tidak memerlukan manusia. Tetapi manusia yang memerlukan Allah.

#peringatanbuatdiri
#sharingiscaring

Monday, November 20, 2017

bila bini kuatmakan.baik ko bersyukur banyak2 xoxo

Baca sampai habis dan mohon hadam.

'Duit tinggal RM50, tapi isteri ajak makan siakap dan aku ikutkan je'

Tak rugi menunaikan kemahuan isteri asalkan apa yang dipinta itu tidak keterlaluan. Balasannya, rezeki yang mencurah-curah buat suami dan keluarga. Rezeki bukan dalam bentuk wang sahaja, malah dalam bentuk yang lain seperti kesihatan dan sebagainya.

Seperti yang diceritakan oleh Jimmy Johari. Di kala perniagaannya 'down', isterinya ajak makan di sana sini (isteri beliau kuat makan). Diikutkan juga kehendak isteri tanpa menolak kerana tidak mahu melihat isterinya bermasam muka. Balasannya? Alhamdulillah. Semoga bermanfaat kepada semua.

KAU pernah dengar tak yang isteri itu pembawa rezeki? Pernah rasa tak? Memanglah tak pernah kalau kau belum kahwin lagi. Kahwin dulu, baru kau tahu.

Bini aku ni kaki makan. Asal nampak saja benda baru, semua nak beli, nak cuba. Padahal benda itu kadang-kadang tak sedap mana pun. Tetapi disebabkan dah dia tekak biawak, aku ikutkan saja. Sampai kadang-kadang aku rasa bini aku ni tak reti nak berjimat ke?

Aku pernah rasa macam nak marah je bini aku.

"Sudah-sudahlah tu nak makan itu makan ini"

Tapi aku tak sampai hati dan aku ikutkan juga.

Aku pernah dalam dompet ada RM50 saja. Sales tengah down, duit pun cukup-cukup nak restock barang. Masa itu jugalah bini aku ajak makan di kedai mamat Thailand, nak makan siakap.

Aku dah termenung dah. Dalam dompet ada RM50 saja. Tetapi aku tak sampai hati nak cakap tak boleh, jadi aku ikutkan saja. Habis burn RM48 untuk makan. Tapi selepas habis saja makan, kau tahu apa yang terjadi?

WhatsApp aku berdesup-desup masuk send detail payment. Alhamdulillah, boleh senang hati dah. Masa itu aku tak perasan lagi.

Pernah satu hari, WhatsApp masuk bersepah-sepah. Aku dah closing habis baik dah. Tetapi macam biasa, selepas bagi harga, semua krik-krik. Menung kejap aku. Sehari tak ada sales. Padahal WhatsApp masuk bersepah-sepah.

Kemudian malam itu isteri aku cakap dia mengidam nak makan di Tapak, tempat foodtruck yang banyak-banyak tu. Masa itu aku berada di Shah Alam, aku dengan mood yang tengah down ini pun ikutkan jugalah. Asalkan bini aku seronok dan tak tarik muka.

Dalam perjalanan nak ke sana, magik berlaku lagi. WhatsApp customer yang krik-krik siang tadi terus WhatsApp minta detail nak buat pembayaran. Aku masih tak perasan lagi pada waktu ini. Aku buat seperti biasa. Tetapi memang betul dalam satu malam itu memang semua nak buat payment. Memang minggu itu dua kali aku restock.

Sampai satu hari, baru aku terbaca di wall, ada orang post,

"Isteri pembawa rezeki suami"

Selepas aku baca, barulah aku hadam apa yang terjadi selama ini.

"Abang hati tisu, rasa sebak plaq" hahaha!

Kau tak percaya kau cubalah buat. Kau cuba tak bergaduh dengan bini kau, kau cuba iye kan saja apa yang bini kau nak asalkan apa yang dia nak itu kau rasa masih waras di fikiran kau. Hahaha!

Okay, dah. Aku nak keluar. Dan dan bini lapar nak makan nasi goreng ayam. Okbai.

Sumber: Jimmy Johari

Friday, November 17, 2017

pesan datuk nik abdul aziz

JAGA HATI ISTERI JUGA NAFKAH BATIN
Oleh: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim
 
Saat itu adalah saat debaran (23 Julai 1999, pagi Jumaat, selepas solat Subuh dalam Masjid Kg Pulau Melaka, Kota Bharu Kelantan). Sebentar lagi Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz akan mengahwinkan saya dengan isteri sebagai wakil wali bakal mentua saya. Sebagaimana lazimnya sebuah perkahwinan, ia akan dimulai dengan khutbah nikah bagi menjentik hati bakal suami tentang tanggungjawab rumahtangga yang akan dipikulnya kelak.
 
Sambil tangannya memegang borang nikah, Tuan Guru mendongak melihat wajah saya lalu memulakan khutbahnya. Khutbah Tuan Guru ringkas padat. Banyak isinya yang menusuk jiwa, tapi ada “DUA” pesanannya  tersemat kemas dalam jiwa saya sampai hari ini. Ternyata ia sangat berguna bagi suami isteri dalam melayari rumah tangga. Pesannya:
 
1) Jangan amal tabiat nikah cerai atau tukar pasangan tanpa alasan kukuh.
 
 Tuan Guru berpesan:
“Allah tak suka jenis orang yang kahwinnya merata tempat. Atau kahwin cerai, kahwin cerai tanpa alasan kukuh.
 
Ia dipesan Rasulullah:
 
فَإِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ الذَّوَّاقِينَ وَلا الذَّوَّاقَاتِ
Ertinya: Sesungguhnya Allah tidak suka (lelaki dan wanita) yang bernikah berganti-ganti (hanya untuk merasai persetubuhan) (al-Mu’jam al-Kabir Imam al-Tabrani) (setakat pembacaan saya, hadith ini lemah darjatnya dan tak boleh dijadikan hujah.  Walaupun begitu, makna hadith ini bagus untuk diperhatikan.  Tambahan pula ia menyentuh aspek akhlak dan bukannya perkara pokok dalam Islam
 
 
2) LUASKAN MAKNA NAFKAH BATIN untuk isteri.
 
Tuan Guru turut berpesan:
“Dalam rumah tangga suami wajib memberi nafkah zahir dan batin kepada isteri. Orang kita pula apabila sebut nafkah batin pasti ingat ia sekadar hubungan kelamin atau persetubuhan. Kita kena luaskan makna nafkah batin! IA TURUT MERANGKUMI MENJAGA HATI ISTERI. LAYAN DIA DENGAN BAIK DAN KASIH SAYANG. JANGAN KECILKAN HATI PASANGAN. Kalau kita mahu isteri menjaga hati kita, kita juga perlu menjaga hati mereka.”
 
Pesanan Tuan Guru itu disebut tegas oleh Allah dalam firmanNya:
وَاعْبُدُوا اللَّهَ وَلَا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَبِذِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبَى وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالْجَنْبِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ مَنْ كَانَ مُخْتَالًا فَخُورًا
Ertinya: Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu sekutukan Dia dengan sesuatu apa jua; “DAN HENDAKLAH KAMU BERBUAT BAIK” kepada kedua ibu bapa, kaum kerabat, anak yatim, orang miskin, jiran tetangga yang dekat, jiran tetangga yang jauh, “RAKAN SEJAWAT”, orang musafir yang terlantar dan hamba yang kamu miliki. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang sombong takbur dan membangga-banggakan diri; (al-Nisa’ [4:36]).
 
Sebahagian ulama Tafsir mentafsirkan perkataan “TEMAN SEJAWAT” sebagai isteri (Tafsir Ibn Kathir). Dengan makna ini, berbuat baik kepada isteri adalah suatu tuntutan agama yang perlu dilaksanakan suami. Berbuat baik itu pula luas maknanya dan turut merangkumi aspek menjaga hati.
 
Dalam ayat lain Allah turut berfirman:
وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ فَإِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا
Ertinya: Dan bergaulah kamu dengan mereka (isteri kamu itu) dengan cara yang baik. Jika kamu (berasa) benci kepada mereka (disebabkan tingkah-lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu) (al-Nisa’ [4:19]).
 
 
Menjaga hati atau batin isteri turut ditegaskan oleh Rasulullah SAW:
لَا يَجْلِدُ أَحَدُكُمْ امْرَأَتَهُ جَلْدَ الْعَبْدِ ثُمَّ يُجَامِعُهَا فِي آخِرِ الْيَوْمِ
Ertinya: Janganlah kamu merotan (memukul) isterinya seperti memukul hamba, kemudian menyetubuhinya di akhir hari (malam) (Sahih al-Bukhari).
 
Hubungan suami isteri dalam rumah tangga bukanlah hubungan hamba (isteri) dan tuan (suami)! Bukan juga hubungan pembekal bahan mentah (suami) dan pengutip hasil (isteri). Ia adalah hubungan kasih sayang yang dihalalkan Allah dengan lafaz akad yang diiktirafNya. Lafaz itu pula sangat mudah, semudah “AKU TERIMA NIKAHNYA.” Pun begitu, tanggungjawab dan kesan lafaz itu akan menjadi sebab penentuan lokasi kita di akhirat kelak syurga atau neraka. Pesanan Tuan Guru Nik Abdul Aziz itu saya gigit kemas dengan geraham sehingga hari ini. Semoga perkongsian ini akan membantu menambah keberkatan rumah tangga kita semua.
 
* Dapatkan nota Tafsir terdahulu di:
https://www.facebook.com/notatafsirabdullahbukhari
* Dapatkan buku penulis:
http://pts.com.my/S=e25b12b6e5fe2e54576c4c3b35587d6fea5e66f4/buku/ceritera-haji-wartawan-al-quran-tuhan-kami-datang/
http://pts.com.my/buku/ayat-ayat-syaitan-mombongkar-rahsia-jin-syaitan-dan-iblis-dalam-al-quran/
http://pts.com.my/buku/apabila-tuhan-berbicara/
http://pts.com.my/buku/berjalan..melihat..mentafsir-ceritera-wartawan-al-quran/