ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, June 14, 2017

Rezeki Ramadan Sempena Bulan Kelahiran Adlan Khairy

Assalamualaikum semua
Lama tak update blog rasanya
stright to the point
saya nak share rezeki ramadan
alhamdulilah walaupun saya slowkan promo sempena RAMADAN
 tapi masih ada yang "memerhati"
TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK

  oh sebelum tue...
bulan ramadan adalah bulan kelahiran Adlan Khairy
Khairy lahir bulan ramadan sama dengan adik lelaki saya
sesiapa yang baca entry nie semoga dapat sama-sama doakan anak magic saya supaya mampu bertahan sehingga dewasa..semoga jantungnya normal macam kanak-kanak lain..
tak mo jantung ala2 "superman" haha


Ramadan (adik lelaki saya)  bersama "Ramadan Magic"(Adlan Khairy)
Khairy lahir 16 Julai 2013 bersamaan 9 Ramadan
Bersalin secara pembedahan yang dirancang untuk selamatkannya kerana masalah jantung
semoga Adlan Khairy panjang umur, dipermudahkan urusan kesihatannya, berjaya di akhirat dan dunia, menjadi lelaki beriman dan budiman.Insya allah.AMINNN

 


 Ok jom sambung cerita emas
Alhamdulilah 
semalam daftar rakan sekolah zaman kanak-kanak hingusan dulu sebagai pelanggan Public Gold. Rakan sekolah nie buka akaun GAP masa harga 1g RM190. 
Sehari sebelum tue 1g RM195. Bila saya update dalam FB yang 1G dah turun ke RM190 
Customer nie terus wassup saya untuk confirmation dan transfer RM760 ke akaun Public Gold untuk buka akaun GAP. Bukan 1G tapi 4G terus..alhamdulilah..

semoga istiqamah untuk menyimpan emas.insya allah.. sebagai info untuk daftar sebagai pelanggan Public Gold hanya dengan 1G emas sahaja. Kalau nak kepastian harga pada hari tersebut boleh wassup saya 017-3201998
 

Jangan salah sangka nie bukan emas saya ye
hahaha
Nie emas yang customer beli sebanyak 300g++
Nilai belian RM162,576 gram
Saya punnnn takde emas banyak macam nie
Eh memang jauh lagiiiiii

Semalam customer wassup saya bagitau dia beli emas 300g++
Kenapa dia beli pun nak bagitau saya?
Sebabnya dia nak alert saya tentang insentif yang bakal saya dapat
Customer nie memang niatkan semua komisyen emas yang keluarganya beli adalah untuk anak-anak saya teruutamanya Adlan Khairy.
Alhamdulilah ramai betul orang-orang yang baik di keliling saya dan anak-anak.
Allah hadirkan yang baik-baik dan berhati mulia untuk saya dan anak-anak.
Berapa insentif yang saya akan dapat? 1% dari 1G belian customer
Kiralah sendiri 1% dari 1G. 1G kita ambillah RM190
Dah kira? saya pun tak kira..haha


ACTIVE & AUTHORISED PUBLIC GOLD DEALER
SUHAILA SALEH
PG00097831

017-3201998


JEMPUT LIKE FB SAYA BERKAITAN EMAS


 





Wednesday, June 7, 2017

Tawakal anak-anak

Mama dah pesan jangan main lari banyak-banyak.kan jantung dah laju.khairy penatkan?

Penat. Mama bacalah..

Baca apa?

Selawat untuk jantung.nanti jantung khairy tak laju lagi.

Ok.. anak2 memang amalkan konsep "tawakal" yang tinggi. Tak tercapai dek akal mama kadang-kadang. Sebelum nie ada juga tanya arief camana dengan exam boleh jawap tak? Jawapan dia "abang dah baca bismillah" ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

...

Si lasak nie tak taulah
Main je yang dia hebattttt
Dia tak tau caner hebat mak dia tahan sabar dengan dia haha
Dah pesan banyak kali..jangan asik lari-lari tak nak dengar.tapi sekarang dah pandai sikit.kalau penat tau pulak carik jalan balik rumah.. pastu mama,mama penat..penat.. masa main memang tak ingat dunia..ikut cara abang arief memang tak terkejar lah khairyyyyy
Adam ziqri nie kalau tau cakap nanti..tak taulah ayat "tawakal" apa pulak dia keluarkan


Mahapp le ye khairy sekarang adam si debot dah conquar mama
Sila duduk seat belakang
Muahahaha


Apa korang masak sepanjang buka posa nie?

 
 
 
 Kalau bulan posa, mak-mak mesti pening nak masak apa kan?
Saya seminggu posa masih boleh lagi memikir resepi
Masuk minggu kedua surrender haha
Jom jenguk apa yang saya masak untuk anak-anak


 Saja je try ..cubaan pertama kena improve lagi. Anak-anak tak suka yang buah colour kuning tue..peach..so lain kali mama tak campur dalam koktail

Kari kepala ikan.. org jual ikan tue boleh pulak cakap kena amik kepala..tak boleh amik ekor..ehh? Yela saya amik kepala dan 2 slie isi ikan utk anak2..

 Tiap kali masak kari ikan..mesti ada sambal belacan baru kick..maslahnya saya alah gn cili..habis gatal sampai siku..paling bestbtadi masa trmasuk cili..amana pulak kena marah sebba masa mak dia tgh perang dgn cili kat mata dia boleh tanya mcm2 haha

 Syur bayam kegemaran anak2 terutama amirul arief yg suweet talker tapi selalu mencabar kesabaran maknye yg tak btapa sabor nie haha

 masak ikan percik..yang tak letak sambal percik tue anak2 punya ikan.  Ikan percik homemade. Sambal percik tue mak yang bagi resepi..saya memang suka resepi percik mak..

 ikan bilis bercili... ada petai dan kentang..mabelessss

 selingan..ini bukan lauk..ini peneman mak diorang kat dapur

 Kuew tiaw basah..dpt beri pada jiran sebekas...jiran saya mcm saya dulu kejar2 balik rumah dari opis ..takdenya sempat masak semua beli.. padahal tekak nak sgt makan masakan sendiri bukan beli.. jadi kita sumbangkan sikit untuk jiran supaya anak2nya dapat jugak masakan rumha walaupun yg masak bukan mak diorang tapi mak kawan diorang...

Mak saya dulu2 selalu bagi kat jiran kiri kanan..dan belakag rumah.. salah satu nikmat hidup dapat jiran yang baik tau..jiran saya selalu amikkan parcel poslaju saya hahahahaha

  sayangggg adammmm


cezze nugget
 
hebat tak mama saya buat? macam KFC TAKKK?
 
 amik ko berasap-asap satu rumah
nyamuk pun boleh meninggal kiki

sedap..cuma lain kali saya tak nak panggang..saya bakar je atas kuali ikea..so moist dan juicy.. mcm ayam domino tue..bila panggang jadi kering..

Monday, June 5, 2017

Killing Time Masa Cuti Sekolah Huwarghhhhh

 
Lama tak share cite bebudak kan?
Asik citer emas je
Sekarang cuti sekolah
sampai 11 Jun 2017
Anak-anak semua kat rumah
Tak nak pegi nursery huwarghhhhhh
Sabar jelah melayan kerenah diorang
lepas satu satu lepas satu satu
Penat buat keja ..saya ok lagi
tapi yg tak tahan bila asik kena membebel je kat diorang
Sampai rasa kena darah tinggi

Tapi saya sangat paham
diorang boring
apa yang ada kat rumah selain tv dan hp?
Itupun saya hadkan hp tau
saya pulak memang tak boleh keluar sebab keja di rumah (WFH-Work From Home)
kang bos/public tepon caner?
Saya biasanya kuar time lunch so takdenya public nak call.
Itu pun dekat2 sini beli makanan atau barang dapur je.Takdelah kuar lama mana..
kalau public  call jugak time lunch memang mimpila public tue hahaha

So saya nie dok pk apalah nak bagi bebudak nie killing time
Apa lagi mandi kolam
Kolam yang Amana duduk tue dah bocor.lama dah kolam tue
Saya siap beli pam leterik tau
gigihnya seorang mak nak bagi anak-anak happy
esok lusa mama nak tengok sapa yg paling sayang mak dan paling pandai beli jiwa mak haha
Bila ada pam leterik saya baru perasan dah bocor kolam besar tue..
bagi jugakla mandi
nanti mama beli kolam baru
Kolam Adam tue menang hadiah masa Adam dalam perut lagi
Adam dah 9 bulan kat luar perut baru dirasmikan
Comel kan kolam cendawan nie?


tengok Amana.kemain happy.amana memang banyak tolong saya jaga adam. bertuah dapat anak perempuan sulung.esok lusa sapa yg nak ambil amana dari saya memang saya tapis habis-habis. saya dah pesan kat Amana kalau adik-adik lelaki dia tak suka lelaki yg dia suka..tinggalkan je lelaki tue sebab hanya lelaki sahaja kenal lelaki. ada sebabnya adik2 lelaki Amana tak suka lelaki yg Amana suka.. Amana angguk-angguk paham je..entah dia paham ke tak..at least saya dah ingatkan dari dia kecik..besar nanti mesti dia teringat jugak..kalau tak ingat...memang saja nak buat mak dia naik darah..



 Adam yang jadi kesayangan saya kini.. saya dah janji dengan Adam ..mama akan buat Adam rasa disayangi sangat sangat 10000X " Mcm Khairy rasa dulu..Disayangi tak bertepi. Mama buat salah bila mama kata mama tak nak Adam .. Tapi bila doctor cakap Adam tak sihat bila result  detail scan keluar,  mama susah hati jugak mcm masa Abang Khairy dulu.. sama je perasannya..sedih yang amat..tapi lebih sedih bila jadi kali kedua.. TAPI ..alhamdulilah Adam sihat bila keluar..harapnya sampai besar..cukupla  Khairy sorang yg "magic"

 Mak dan adik2 saya semua cakap Adam nie sebijik muka saya. Cuma baby boy je.. Kembang setaman mama dengar..itu yang lagi sayang Adam.Kakak saya panggil ADAM SI DEBOT


 wah baby bos..kemain makan sambil baring..dahla baring..dalam kolam pulak..
memang BABY BOSSS
perasan tak semua gambar adam ada patung cendawan
Adam tak pakai seluar
AURATTTT

 Kakak saya tengok gambar nie dalam FB saya.. siap cakap "weii Amana tak posa ke?"haha..Amana jadi dayang kat adik-adik dia.. dia bagi makan biskut baby tue..Si Arief dah lesap.dia main padang dengan kawan-kawan dia

Mata dah kuyu tapi kakak ajak main air..ikutla cakap kakak..haha
Ok geng lain kali kita update lagi citer bebudak yang colorful nie ye
 
 
 

Friday, June 2, 2017

JAUHI TEMAN ATAU PASANGAN YANG MENJADI "PEMBUNUH"


Oleh: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim.
Benar sekali kata pepatah “Teman ketawa senang dicari, teman menangis jarang ditemui.”
Itu baru satu pepatah, di luar sana masih banyak manusia yang berdamping bagaikan teman rapat tetapi bersifat "syaitan dalam tubuh manusia." Mereka ini menyembunyikan pisau menunggu masa untuk menikam belakang kita. Inilah teman buruk yang wajib dijauhi. Meremang bulu roma saya ketika membaca sebuah doa yang diajar oleh Rasulullah SAW:
ุงู„ู„ู‡ู… ุฅู†ูŠ ุฃุนูˆุฐ ุจูƒ ู…ู† ุฌุงุฑ ุงู„ุณูˆุก ูˆู…ู† ุฒูˆุฌ ุชุดูŠุจู†ูŠ ู‚ุจู„ ุงู„ู…ุดูŠุจ ูˆู…ู† ูˆู„ุฏ ูŠูƒูˆู† ุนู„ูŠ ุฑุจุง ูˆู…ู† ู…ุงู„ ูŠูƒูˆู† ุนู„ูŠ ุนุฐุงุจุง ูˆู…ู† ุฎู„ูŠู„ ู…ุงูƒุฑ ุนูŠู†ู‡ ุชุฑุงู†ูŠ ูˆู‚ู„ุจู‡ ูŠุฑุนุงู†ูŠ ุฅู† ุฑุฃู‰ ุญุณู†ุฉ ุฏูู†ู‡ุง ูˆุฅู† ุฑุฃู‰ ุณูŠุฆุฉ ุฃุฐุงุนู‡ุง
Ertinya: “Ya Allah! Aku mohon perlindungan dengan-Mu daripada jiran yang (akhlaknya) buruk, juga (Aku mohon perlindungan dengan-Mu daripada) pasangan (isteri atau suami) yang menjadikan aku tua sebelum tua (menyusahkan kita dengan akhlak buruk mereka), juga (Aku mohon perlindungan dengan-Mu daripada) anak yang menjadi tuan ke atas diriku, juga (Aku mohon perlindungan dengan-Mu daripada) harta yang menjadi sebab azab bagi diriku, juga (Aku mohon perlindungan dengan-Mu daripada) teman yang jahat merancang, matanya melihatku sedangkan hati jantungnya menjaga (memerhati silapku). Jika dia melihat kebaikan (ku) disembunyikannya dan jika dia melihat keburukanku  segera disebarkannya (Kitab al-Du’a oleh Imam al-Tabrani, turut disebut oleh al-Albani dalam al-Silsilah al-Sahihah).
Doa nabi itu sangat benar! Ia mengajar kita agar memilih teman yang betul. Kesilapan memilih teman akan membawa bencana dunia dan akhirat. Mereka akan menjadi cangkuk bisa mengheret kita ke neraka. Ia disinggung Allah dalam sebuah kisah al-Quran:
ูˆَูŠَูˆْู…َ ูŠَุนَุถُّ ุงู„ุธَّุงู„ِู…ُ ุนَู„َู‰ ูŠَุฏَูŠْู‡ِ ูŠَู‚ُูˆู„ُ ูŠَุงู„َูŠْุชَู†ِูŠ ุงุชَّุฎَุฐْุชُ ู…َุนَ ุงู„ุฑَّุณُูˆู„ِ ุณَุจِูŠู„ًุง (27) ูŠَุงูˆَูŠْู„َุชَุง ู„َูŠْุชَู†ِูŠ ู„َู…ْ ุฃَุชَّุฎِุฐْ ูُู„َุงู†ًุง ุฎَู„ِูŠู„ًุง (28) ู„َู‚َุฏْ ุฃَุถَู„َّู†ِูŠ ุนَู†ِ ุงู„ุฐِّูƒْุฑِ ุจَุนْุฏَ ุฅِุฐْ ุฌَุงุกَู†ِูŠ ูˆَูƒَุงู†َ ุงู„ุดَّูŠْุทَุงู†ُ ู„ِู„ْุฅِู†ْุณَุงู†ِ ุฎَุฐُูˆู„ًุง (29)
Ertinya: Dan (ingatkanlah) perihal hari orang yang zalim menggigit kedua tangannya (marahkan dirinya sendiri) sambil berkata: "Alangkah baiknya kalau aku (di dunia dahulu) mengambil jalan yang benar bersama Rasul? "Wahai celakanya aku, alangkah baiknya kalau aku tidak mengambil si dia itu menjadi sahabat karib! "Sesungguhnya dia telah menyesatkan daku dari jalan peringatan (Al-Quran) setelah ia disampaikan kepadaku. Dan adalah Syaitan itu sentiasa mengecewakan manusia (yang menjadikan dia sahabat karibnya)" (al-Furqan [25:27-29]).
Bukan setakat itu, ada orang yang rapat akrab semasa di dunia boleh menjadi musuh ketat di akhirat kelak. Apa yang manisnya, keadaan buruk ini tidak berlaku kepada orang beriman:
ู‡َู„ْ ูŠَู†ْุธُุฑُูˆู†َ ุฅِู„َّุง ุงู„ุณَّุงุนَุฉَ ุฃَู†ْ ุชَุฃْุชِูŠَู‡ُู…ْ ุจَุบْุชَุฉً ูˆَู‡ُู…ْ ู„َุง ูŠَุดْุนُุฑُูˆู†َ (66) ุงู„ْุฃَุฎِู„َّุงุกُ ูŠَูˆْู…َุฆِุฐٍ ุจَุนْุถُู‡ُู…ْ ู„ِุจَุนْุถٍ ุนَุฏُูˆٌّ ุฅِู„َّุง ุงู„ْู…ُุชَّู‚ِูŠู†َ (67)
Ertinya: (Mereka yang menentang Nabi Muhammad) tidak ada lagi yang mereka tunggu melainkan saat kiamat yang akan datang kepada mereka secara mengejut, dan dalam keadaan mereka lalai leka dengan perkara keduniaan. “PADA HARI ITU SAHABAT KARIB: SETENGAHNYA AKAN MENJADI MUSUH KEPADA SETENGAHNYA YANG LAIN, KECUALI ORANG YANG PERSAHABATANNYA BERDASARKAN TAQWA (IMAN DAN AMAL SOLEH)” (al-Zukhruf [43:.66-67]).
Memang persahabatan murni orang beriman mengundang pujian Allah dan Rasulullah SAW. Persahabatan jenis ini juga dijanjikan syurga. Lihat 2 nass ini:
ูˆَุงู„ْู…ُุคْู…ِู†ُูˆู†َ ูˆَุงู„ْู…ُุคْู…ِู†َุงุชُ ุจَุนْุถُู‡ُู…ْ ุฃَูˆْู„ِูŠَุงุกُ ุจَุนْุถٍ ูŠَุฃْู…ُุฑُูˆู†َ ุจِุงู„ْู…َุนْุฑُูˆูِ ูˆَูŠَู†ْู‡َูˆْู†َ ุนَู†ِ ุงู„ْู…ُู†ْูƒَุฑِ ูˆَูŠُู‚ِูŠู…ُูˆู†َ ุงู„ุตَّู„َุงุฉَ ูˆَูŠُุคْุชُูˆู†َ ุงู„ุฒَّูƒَุงุฉَ ูˆَูŠُุทِูŠุนُูˆู†َ ุงู„ู„َّู‡َ ูˆَุฑَุณُูˆู„َู‡ُ ุฃُูˆู„َุฆِูƒَ ุณَูŠَุฑْุญَู…ُู‡ُู…ُ ุงู„ู„َّู‡ُ ุฅِู†َّ ุงู„ู„َّู‡َ ุนَุฒِูŠุฒٌ ุญَูƒِูŠู…ٌ (71) ูˆَุนَุฏَ ุงู„ู„َّู‡ُ ุงู„ْู…ُุคْู…ِู†ِูŠู†َ ูˆَุงู„ْู…ُุคْู…ِู†َุงุชِ ุฌَู†َّุงุชٍ ุชَุฌْุฑِูŠ ู…ِู†ْ ุชَุญْุชِู‡َุง ุงู„ْุฃَู†ْู‡َุงุฑُ ุฎَุงู„ِุฏِูŠู†َ ูِูŠู‡َุง ูˆَู…َุณَุงูƒِู†َ ุทَูŠِّุจَุฉً ูِูŠ ุฌَู†َّุงุชِ ุนَุฏْู†ٍ ูˆَุฑِุถْูˆَุงู†ٌ ู…ِู†َ ุงู„ู„َّู‡ِ ุฃَูƒْุจَุฑُ ุฐَู„ِูƒَ ู‡ُูˆَ ุงู„ْูَูˆْุฒُ ุงู„ْุนَุธِูŠู…ُ (72)
Ertinya: Dan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan, melarang daripada berbuat kejahatan; mereka mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. Allah menjanjikan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, (akan beroleh) syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; mereka kekal di dalamnya dan beroleh tempat yang baik dalam "Syurga Adn" serta keredaan dari Allah yang lebih besar kemuliaannya; (balasan) yang demikian itulah kejayaan yang besar (al-Tawbah [9:71-72]).
Juga sabda Rasulullah SAW:
ุธِู„ُّู‡ُ ุงู„ْุฅِู…َุงู…ُ ุงู„ْุนَุงุฏِู„ُ ูˆَุดَุงุจٌّ ู†َุดَุฃَ ูِูŠ ุนِุจَุงุฏَุฉِ ุฑَุจِّู‡ِ ูˆَุฑَุฌُู„ٌ ู‚َู„ْุจُู‡ُ ู…ُุนَู„َّู‚ٌ ูِูŠ ุงู„ْู…َุณَุงุฌِุฏِ ูˆَุฑَุฌُู„َุงู†ِ ุชَุญَุงุจَّุง ูِูŠ ุงู„ู„َّู‡ِ ุงุฌْุชَู…َุนَุง ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุชَูَุฑَّู‚َุง ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุฑَุฌُู„ٌ ุทَู„َุจَุชْู‡ُ ุงู…ْุฑَุฃَุฉٌ ุฐَุงุชُ ู…َู†ْุตِุจٍ ูˆَุฌَู…َุงู„ٍ ูَู‚َุงู„َ ุฅِู†ِّูŠ ุฃَุฎَุงูُ ุงู„ู„َّู‡َ ูˆَุฑَุฌُู„ٌ ุชَุตَุฏَّู‚َ ุฃَุฎْูَู‰ ุญَุชَّู‰ ู„َุง ุชَุนْู„َู…َ ุดِู…َุงู„ُู‡ُ ู…َุง ุชُู†ْูِู‚ُ ูŠَู…ِูŠู†ُู‡ُ ูˆَุฑَุฌُู„ٌ ุฐَูƒَุฑَ ุงู„ู„َّู‡َ ุฎَุงู„ِูŠًุง ูَูَุงุถَุชْ ุนَูŠْู†َุงู‡ُ
Ertinya: Ada 7 golongan yang bakal dilindungi Allah di bawah naunganNya pada hari (kiamat) yang tiada naungan melainkan naunganNya sahaja iaitu; pemimpin yang adil, anak muda yang membesar dalam ibadat kepada Tuhannya, lelaki yang hatinya senantiasa terikat dengan masjid, “2 LELAKI (ATAU WANITA) YANG SALING BERKASIH SAYANG KERANA ALLAH, BERTEMU DAN BERPISAH KERANANYA”,  lelaki yang digoda (berzina) oleh wanita yang memiliki pangkat dan kecantikan lalu dia berkata “sesungguhnya aku takutkan Allah, lelaki yang menyembunyikan sedekahnya sehingga (seakan-akan) tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dihulurkan oleh tangan kanannya dan seorang lelaki yang mengingati Allah secara bersendirian lalu mengalirlah kedua air matanya (kerana gentarkan Allah) (Sahih al-Bukhari & Muslim).
Kita tidak dapat hidup sendiri di dunia ini. Kita memerlukan bantuan orang lain bagi melengkapkan hidup. Oleh itu, pilihlah teman yang baik agar kelangsungan hidup menjadi baik sehingga ke alam akhirat.
* Dapatkan nota Tafsir terdahulu di:
https://www.facebook.com/notatafsirabdullahbukhari


Lalu pesan saya kepada rakan-rakan dalam wasap group. Pesan ini dari guru Al-Quran saya. 3 perkara orang lelaki perlu jaga dan ambil peluang  dibulan puasa nanti. 

1. jaga pandangan mata. 
Jaga pandangan mata dari sengaja melihat aurat wanita. Jika terlihat baca  doa ini;

Allahumma inni a'udzubika min fitnatinnisa, wa min fitnatin dunia, wa min adzabil qobri, wa min adzabin nar (artinya : Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari fitnah wanita, dan fitnah dunia, dan dari azab kubur serta azab api neraka)

2. Jaga mulut kita(penulisan) . 
Juahkan dari fitnah,percakapan sia-sia, mengumpat, mengadu domba, percakapan lucah dan sebagainya. 

3. Jaga kemaluan. 
Jauhkan dari Zina. "Jangan kamu hampiri zina" mata yang melihat aurat wanita lain dengan sengaja,rasa seronok juga dikira 'hampiri' zina. 

Jika 3 perkara ini setiap berjaya orang lelaki pelihara, insyaallah. Hidup barakah jiwa akan tenang dan Allah akan kurniakan keluarga yang bahagia. Kenapa suami tidak rasa bahagia dengan isteri. Salah satu sebabnya adalah suka melihat aurat wanita lain. Allahu. Moga Allah pelihara mata kita,mulut kita dan daging diantara dua paha. 

-EncikMatt-

Saya Menang emas di Seminar Public Gold

 
Assalamualikum semua
Dah lama tak bersiaran sebab saya nak lengkapkan tugasan pejabat
alhamdulilah dah siap
 moh kita share2 cerita
kalau tidak ...manjang citer copy paste haha
tak molah digelar blogger copypaste kan?
sori kawan2 semua
I am busy
clichรฉ kiki
 
 
Tapi truly madly deeply saya suka cerita copy paste yang bercorak keagamaan, kekeluargaan dan paling suka copy citer En Matt
Suka baca cerita bagaimana dia melayan isterinya dan anak-anaknya
dan paling tak sangka kerana saya melalui jalannya juga walaupun endingnya berbeza
anak beliau sakit jantung
 cuma anak beliau telah menunggu disyurga 
dan khairy magic saya menunggu saya di dunia untuk ke sama2 ke syurga .insya allah
 
okey meh sambung citer saya menang emas
muahaha
part menang-menang nie memang syok nak citer
sebab dah lama tak menang
dah malas nak joint contest ..mana nak menang?
saya bukan malas
tapi serius sangat.. masa untuk diri sendiri pun tak ada
mayb sebab beranak kecik
so priority pegi ke adam>khairy>amanaarief>>keja pejabat >urusan rumahtangga
rasa mcm dah paras hidung masa saya
haha
insya allah bila lapang saya joint..
bila tue?
entah hahahahaha
 
kali nie saya tak joint contest yeeee
saya menang tanpa diduga
 
muka penat
memang penat pun
seharian kat rumah buat keja tak habis-habis
malam tue saya pergi jugak
sebabnya dah dah 3 org register dealer bawah saya
customer ada 5 org kot
sampai bila tak hantar borang dealer kan?
so saya gagahkan pegi jugak
 
Alhamdulilah
Alhamdulilah
Alhamdulilah
 
Niat saya cuma nak hantar borang dealer Public Gold di Branch Bangi.Ala dekat sebelah Menate.. Tuan Fairuz Aziz (mentor Public Gold) cadangkan lebih elok saya isi detail saya menggunakan borang daripada isi secara online... Jadi saya hadirkan diri di seminar Public Gold Bangi pada sabtu tue.. Berkat mendengar cakap mentor agaknya..Sungguh tak sangka rezeki berpihak pada saya ๐Ÿ˜˜

Masa cabutan bertuah dibuat Amana sibukla jadi pom pom girl kat telinga saya "mama menang, mama menang"  Saya cuma cakap ..Amana doakan mamala..sebab Amana budak kecikk.doa makbul sebab dosa tak banyak" Alhamdulilah..doa amanalah nie.. dan juga doa anak-anak yang tinggal kat rumah haha. Khairy & Arief muncung sedepa tak dapat ikut..kalau bawak semua haru biru je nanti
 
Saya menang 0.5g gambar kucing niela..
nie gambar kedua-dua belah bahagian.
 
masa saya menang nie nilainya RM120. saya mennag 12 Mei 2017.
hari nie 2Jun 2017  harga retail dah RM150 tauuu
Untung  tak?
Paling untung saya dapat free kiki
 
Ini harga lama
tengok pada 0.5g = RM120
 
Ini harga baru
0.5g=RM150

 

 
⛧Walaupun dah pernah menang macam-macam contest dan nilainya lebih tinggi dari 0.5g nie tapi tetap rasa happy sangat.
⛧Sesungguhnya lain sungguh perasaannya bila menang emas
 
Ini speker pada malam tue
Tuan  Fendy
 
ACTIVE & AUTHORISED PUBLIC GOLD DEALER
SUHAILA SALEH
PG00097831
017-3201998
 

 
JEMPUT LIKE FB SAYA BERKAITAN EMAS
017-3201998
 

 
  

Wednesday, May 31, 2017

Ebit Lew di Bulan Puasa

Hari ini cuti, sibuk masak untuk bidadari dan anak-anak. Semua anak-anak bersorak sibuk tengok macam kapal terbang mendarat dalam rumah. Sebab jarang-jarang ayahnya masak. Ya Allah. Maafkanlah diriku ini...

Kelakar campur sedih sayu sangat.....sebab terbayang bidadari saya hari-hari masak. Mak saya dulu pun begitu.begitulah kebanyakan wanita...anak-anak kata ayah nak ini..nak itu..nak ini..menjerit-jerit. Dia tak tahu ayah dia bukan pandai macam umi dia masak.

Isteri lak senyum-senyum tengok suami..sibuk rakam suami dia masak. Ambil gambar..hehe...orang bercinta memang macam tu yer..duduk-duduk nak ambil gambar. Sayang, tunggulah di luar biar abang masak..nanti malu..tak jadi...Sayang rehat yer..tengok masa buka nanti..

Baru tahu sebab apa wanita suka upload makanan kat fb..yerlah sebab dia masak. Dia penat. Dia seronok. Tu jer...hee..

Cuba tengok isteri, sambil masak boleh layan suami..sambil masak boleh buat susu anak. Sambil masak boleh kemas rumah. Sambil onn mesin basuh. Kutip baju. Beribu kerja satu masa...

Saya masak macam mengaji. Solat. Betul-betul khusuk. Yerlah macam orang baru ambil lesen kereta. L....dapur pun bersepah..dah siap baru kemas..

Lihat seorang isteri mereka berpuasa sama dengan kita suami. Mereka bekerja, sama dengan kita cari rezeki. Jika tak kerja di luar, kerja di rumah 24 jam tak habis-habis.

Tapi bila sampai rumah kebanyakannya isteri jaga anak-anak. Kita sedap-sedap dapat solat isya dan Tarawih di masjid. Jumpa kawan-kawan di masjid. Isteri sibuk urus anak sepanjang malam. Buat yang anak-anak masih kecil.

Isteri sibuk uruskan anak-anak. Lepas tu mereka juga bangun sahur awal. Ada pula suami pesan isteri jangan lupa kejut sahur. Kalau tak kejut abang tak puasa. Jika tak bangun, marah isteri.

Kasihanilah ibu dan isteri kita. Sayangilah mereka. Mereka tolong kita cari duit tanpa harap balasan. Mereka jadi bibik 24 jam di rumah. Bibik pun ada gaji dan ada waktu bekerja.

Isteri jadi tukang masak yang pakar. Masakan mereka dengan doa dan bersih. Sentiasa cari menu baru dan fikir apa nak masak untuk suami..laku rancangan masak. Selebriti masak. Sebab nak beri yang terbaik buat suami. 24 jam fikir nak masak apa. Ya Allah...

Lepas tu jadi cikgu anak-anak kita. Mereka cikgu math. Mereka ustazah fardhu ain. Mereka guru mengaji. Mereka guru kaunseling. Mereka guru displin. Mereka cikgu bahasa. Semua mereka kena ajar anak-anak. Mereka cikgu adab akhlak. Berapa elaun nak bayar untuk semua subjek. Tapi mereka buat semua tu kerana cinta.

Lepas tu mereka pelayan dan menjadi hiburan anak-anak. Anak menangis mereka tahu nak apa. Anak kecil belajar cakap. Isteri kita faham. Mereka tahu semua bahasa anak-anak.

Mereka tidurkan semua anak-anak. Lepas tu mereka pakai cantik-cantik layan suami lagi. Macam-macam jenis suami ada. Nak macam -macam layanan. Isteri dah penat sepanjang hari..

Mereka jadi jam loceng. Suami ada hp. Tapi harapkan jam isteri bunyi. Suami dan anak-anak bangun waktu berbeza-beza.

Buat saya dan semua suami. Jom kita buat semuanya sama-sama dengan isteri kita. Cintai dan sayangi mereka. Hargai mereka.

Ucapkanlah cinta dan sayang pada mereka. Pegang tangan mereka ucapkanlah. "Sayang betapa bertuahnya abang dapat sayang. Terima kasih sudi jadi isteri abang. Abang benar-benar bersyukur dapat sayang. I love u sayang. Abang betul-betul cintakan dan sayang sayang.."sedap sayang masak. Pandainya sayang. Ya Allah hebatnya sayang buat semua kerja ni..

Bantulah mereka bersama-sama buat kerja rumah. Sekali sekala atau selalu selalulah kita siapkan buka puasa. Kita siapkan sahur. Kejut isteri dan anak sahur. Buat surprise buat isteri dengan kita kemaskan rumah. Mop lantai. Kemas mainan anak-anak. Basuh tandas. Isikan minyak kereta isteri. Siapkan baju isteri dan anak-anak. Kemaskan buku sekolah anak-anak. Basuh baju. Jemurkan semuanya. Angkat baju. Lipat baju. Kemaskan katil kita dan katil anak-anak. Layan anak-anak.

Kita tidurkan semua anak-anak. Sekali sekala beri isteri rehat awal. Kita urus anak-anak. Nikmat bila kita dapat lihat isteri kita berehat. Wajahnya masa tidur nikmat buat seorang suami. Gembira campur sebak tengok wanita ini tinggalkan semuanya untuk bersama kita..berilah juga duit belanja dan apa yang kita ingin untuk kita berilah juga kepada mereka.

Doakanlah isteri kita. Doakan orang yang kita sayangi. Tiada hadiah paling berharga atas semua itu melebihi mendoakan mereka-ebit lew

#www.transformjiwa.com
#jelajahsekolah2017

Sunday, May 28, 2017

En matt lagi..suka baca..







2 hari lepas kejadian berlaku depan mata saya. Seorang bapa meluku anak disebabkan buat bising dalam masjid. Saya  tengok rasa nak terajang. sungguh. 2 perkara yang saya rasa hilang sabar dan paling saya benci: 

1)Orang pukul anak  dikepala dan pukul anak di kalayak ramai. Pernah  zaman belajar dulu. Saya dan rakan-rakan  ROTAN balik seorang ustaz sebab rotan badan dan kepala anak depan kedai runcit. Sehinggakan polis datang leraikan kami. Ish! Sungguh  memang pantang saya tengok kanak-kanak kena pukul. Siap kami pesan kat adik tu. Kau kena ingat balik apa yang bapa kau buat. Nanti besar kau balas balik. Allahu,ini angin zaman bujang. Sekarang jika berlaku depan saya, memang saya tazkirah  2jam  orang pukul anak di public. 

Jika kita selalu pukul anak,tidak mustahil anak ini akan jadi kaki buli di sekolah. Mereka akan lepaskan DENDAM  kepada orang-orang yang lemah dari mereka. Jiwa mereka akan lebih memberontak jika didenda setiap kali melakukan kesalahan. 

2) Suami  pukul isteri. Tidak kiralah depan orang ramai atau di rumah. Ini paling saya benci. Awak ingat tubuh badan isteri PUNCH BAG?. Tolonglah HANTAR balik isteri awak ke rumah ibu bapa mereka jika awak jenis kaki pukul. Tidak kiralah isteri awak salah atau tidak,pukul isteri sehingga luka ini sangat zalim dan memang jenis otak udang. nabi s.a.w tidak pernah pukul anak-anak,isteri-isteri baginda. 

para ibu-ibu semua. Jangan jadi mangsa keadaan. Jangan biarkan diri anda dizalimi. Jika ditampar,diterajang,ditumbuk tolong bertindak. Terus ke pejabat agama. Call mak ayah kandung awak. Jangan biarkan diri awak  terus dizalimi bertahun-tahun. JANGAN SESEKALI AIBKAN SUAMI DIFACEBOOK walaupun dizalimi. Di facebook ia tidak mampu menyelesaikan masalah anda,bahkan ada yang 'bertepuk tangan'. 

Para suami dan ini pesanan kepada diri saya sendiri. hargailah isteri kita. jika mereka salah,betulkan mereka dengan hikmah kasih sayang. Sungguh bang, mereka pernah 'mati' untuk lahirkan anak kita. 100% jiwa dan diri mereka serahkan kepada kita. kitalah yang akan bentuk mereka. Saya selalu pesan kepada diri sendiri. jika isteri ada 1 kelemahan lihat 1000 kelebihan dan kebaikan yang dia ada. 

Sebelum nak pukul isteri, sebelum nak angkat tangan tampar isteri. Fikir juta-juta kali, tubuh itulah yang siang malam penat jaga rumah tangga. 24 jam standby jika anak sakit. Patutkah tubuh yang lemah itu kita pukul? Jika kita rasa dia tidak mampu ikut kehendak kita,tidak mampu bahagiakan kita, lepaskanlah mereka cara yang baik sebagai mana kita 'ambil' dari mak ayah mereka. 

"Marah tidak mampu bahagiakan kita. Rasa  cinta dan sayang pasti bahagia akan datang"

-EncikMatt-

#HentikanBuli
#SayaIzinShareCopyPaste

Thursday, May 25, 2017

Berapa baki PTPTN korang?

  
Assalamualikum semua
Jomlah share citer tentang PTPTN pulak
asik-asik emas je
Nie citer kisah benar ye
sebab citer hal sendiri haha
 
siapa tak habis-habis lagi PTPTN?
Saya start buat potongan gaji masa tahun 2003
masa saya mula-mula masuk kerja
tapi masa saya cuti tanpa gaji jaga khairy tue terus terputus bayaran PTPTN
dah takde gaji.. nak potong apanya? kiki
saya pembayar tegar tau..bukan saja-saja tak mo bayar
 
alhamdulilah sejak masuk keja 2003 tue  Allah gerakan hati nak bayar PTPTN
sekurang-kurangnya dari 28K tak termasuk interest tue banyak yang dah habis tau
Tinggal RM8842.48 je tauuuu
KORANG?
eleh senyum-senyum kambing pulak .. jangan mareee...
 
 
Tahukah anda jika pinjaman anda dibuat di bawah tahun 2001 anda tidak layak menyelesaikan PTPTN anda secara lumpsump menggunakan Akaun 2 KWSP anda?
Jika bayaran lumpsump dibuat kesemuanya anda akan dapat rebate 15%....
so kalau saya setel semua saya boleh dapat potongan 15%
15% diskaun = RM7516.47
 
 
Frust rasa sebab saya tidak layak nak gunakan KWSP untuk hapuskan PTPTN saya nie.  Kalau saya bayar secara biasa lebih kurang 3 ke 4 tahun baru habis.  Takpe saya ada caranya supaya bayaran 3-4 tahun ini akan diselesaikan dalm tempoh 7 bulan ke 10 sahaja.Insya allah..
 
"Ala bayar jela secara biasa..habis jugak knanti.. 3 tahun pun je bukan lama sangat..." Mak saya pesan sejak Khairy lahir "khairy nie lahir sebagai ujian, rezeki, penunjuk yang tersirat dan peringatan supaya sentiasa bersedia semua perkara. Jika boleh selesaikan sebarang hutang atau apa-apa dengan segera selesaikan secepat mungkin.Tangguhkan nafsu untuk shoping atau apa sahaja asalkan tiada hutang.hati senang..,bebas riba, bebas hutang.. meniaga pun senang"
 
Kalau khairy tak ada..saya relex je kot.. tak sedar diri dengan kenyataan biasa "alaaa..nanti habisla hutang tue jugak nanti..." sebab tue rasa sayang angat-angat dengan khairy..dialah penyejuk hati saya..penguat untuk saya melangkah walau apa pun badai yang datang.. haha kecik hati amana & arief kalau baca..semua anak kita sayang tapi akan ada seorang anak yang akan mengajar kita erti sebenar satu KEHIDUPAN..
 
cuba teka cara saya pendekkan pinjaman PTPTN nie dari 3/4 tahun ke 7-10 bulan? cluenya saya masih gunakan KWSP ..tapi ikut jalan lain.. sapa bijak bistari cuba teka caranya..hihi... kalau rasa tak dapat teka boleh WA saya haha..jomlah sama-sama bebas hutang..bebas riba..hati senang..jiwa tenanag...Insya Allah
 
 

 
JEMPUT LIKE FB SAYA BERKAITAN EMAS
017-3201998
PANDORA 916 BY GELIGA GOLD
DINARPAL
PUBLIC GOLD
POWER GOLD

Wednesday, May 24, 2017

KEK BUAH KUKUS PREMIUM

  
 
 
Assalamualikum semuaaa
Promo kuih raya dah bermula muahahaha
Mari saya kenalkan  KEK BUAH KUKUS PREMIUM
 
 
 KEK BUAH KUKUS PREMIUM  nie bukan untuk raya sahaja ye
sekarang pun dah boleh order
kalau korang pegi buka posa rumah sapa-sapa
bolehla bawakkk
amik hati tuan umh terutama mak mertua dan kakak iparrrr
abang ipar tak payah amik hati sebab kebiasannya ikut je apa kata kakak ipar kan?kan?kan?
 
 
KEK BUAH KUKUS PREMIUM  nie saya dah rasa
buka sesaja dapat advertorial
bukan bayar upah untuk saya buat entry nie ye
TIDAK SAMA SEKALI
 
 Dari apa yang saya rasa
KEK BUAH KUKUS PREMIUM  NIE:
-tak berminyak
-tak manis letinggg..manis-manis buah gitu
-moist. ada sesetengah tue rasa kering tak best
-padat isinya
-berat kalau pegang sebelah tangan tue tak boleh lama-lama nanti lenguh
 
Nampak tak? banyakkan buah tue?
kaya dengan buah-buahan
itu yang manis-manis buah rasanya
 
 
gambar-gambar yang supplier bagi memang lawa bangat
ada customer tak suka gambar supplier sebab katanya camera trick
 
sebagai bukti saya memang dah makan dan dah rasa
saya amik gambar sendiri
inilah rupa packaging KEK BUAH KUKUS PREMIUM  
sesuai untuk dijadikan buah tangan
packaging lawa
rasa pun sodapppppp 
mak mertua &kakak ipar mesti bertambah sayang kiki
 
  tue gambar KEK BUAH KUKUS PREMIUM 
saya yang amik jugak nie ye
tengok pun rasa dah meleleh air liur kan?
 
sebab tue saya tau beratnya nak memegang kek nie
lenguh sebelah tangan
sebelah lagi pegang camera haha

nah dari tepi ketebalan 
tebal dan padat
padat dengan buah dan kasih sayang haha
 

Berminat?
KEK BUAH KUKUS PREMIUM
012-3504140(SHELA)
RM35 sekotak
postage sekotak RM10.50(semenanjung)
lebih dari tue discuss dgn towkay ye
 
 
 
 
 PREMIUM

Monday, May 22, 2017

200G EMAS PUBLIC GOLD HADIAH UNTUK ADLAN KHAIRY


Assalmualaikum semua,
Monday Blues tak?
Jemput baca sehingga habis jika sudi
Minggu lepas saya  ke pejabat kerana ada mesyuarat dengan bos
Jam 12 tengahari lebih kurang baru saya berkesempatan membelek handphone.
Ada PM dari member blog..
 
X: Ila, kita dah daftar under ila tau untuk PublicGold
 
Saya: Ye ke? Thank you ye sudi daftar dengan ila jadi pelanggan PG(hati dah bunga-bunga semangkuk)
 
X: Ila, kita daftar jadi dealer tau.. Ayah kita sebenarnya yang daftar jadi dealer bawah ila.
 
Saya: Eh ye ke? Ingatkan jadi pelanggan..jadi dealer terus?. Mana dapat detail ila? (hati dah bunga-bunga setaman)
 
X: kita carik no handphone ila dalam FB. Mintak staff PG tue carikan no PG Code ila dengan no handphone tue...terus  dapat  detail ila dari sistem PG..
 
Saya: ye ke? Ya allah ..terima kasih banyak-banyak... sampai macam tue cari detail PG ila.terima kasih sangat..tak tau nak cakap apa...
 
X: Ila kita daftar dengan 100GRAM EMAS tau.. tapi bukan ayah je tau..kita pun daftar jadi dealer bawah ayah.. kita pun daftar 100GRAM EMAS juga.. walaupun kita daftar bawah ayah kita tapi ila tetap akan dapat komisyen sebab ayah bawah ila..dah tanya staf PG tadi.. kita siap mintak staf tue kirakan komisyen ila..adalah dalm RMXXX
 
Saya: (tak mampu nak kata apa..200GRAM dalam sehari??)
 
X: nanti ayah kita akan bawa kawan-kawan dia yang memang simpan emas untuk daftar...ramai lagi nie ayah nak bawak..semua nie untuk anak-anak ila terutama khairy..
 
Saya: (air mata menitik.menitik..menitik...bila sebut khairy hati mana tak sebak)

X tue adalah member blog saya .. semua gambar nie member blog  tuela yang bagi. Member blog tue swap emas GENEVA dengan emas PUBLIC GOLD dan terus register jadi DEALER. Kami tak pernah jumpa.tapi kami selalu berjumpa di alam maya.. dulu selalu masuk contest anak comel di majalah dan blog..pernah anaknya no 1 dan arief (anak kedua saya)dapat no 3..saya sendiri ingat-ingat lupa kedudukan contest dlm PA&MA masa tue..
 
Masa dapat pm dari member blog nie.. tak tau nak cakap apa..terkesima pun ada.. terkejut pun ada tapi sungguh terharu dan sebak bila semuanya diniatkan untuk anak-anak saya terutama adlan khairy.sesungguhnya rezeki tue rahsia Allah.. rezeki khairy umpama hujan dari langit.menitik tak menentu masa tapi tak pernah berhenti..sama seperti air mata saya yang tak pernah henti mengalir sejak kelahirannya..

Nampak tak? tue kat bahagian introducer no PG Code saya: PG00097831
(detail semua saya padam untuk keselamatan member blog nie)
 
 
Insya allah komisyen ini akan saya berikan pada khairy..sesuai dengan niat rakan blog ini.. terima kasih sangat-sangat..kalau khairy faham ..mesti dia pun terharu sebagaimana saya rasakan sekarang...
Dalam hidup nie kita tak akan dapat kasih sayang semua orang, tak akan dapat pengertian semua..kalau ada walau seorang pun  yang sayangkan dan memahami kita dan anak-anak seharusnya kita bersyukur.. INIKAN PULA RAMAI YANG MEMAHAMI DAN SAYANGKAN KITA DAN ANAK-ANAK..alhamdulilah bersyukur sangat-sangat...
 
ACTIVE & AUTHORISED PUBLIC GOLD DEALER
SUHAILA SALEH
PG00097831
 

 
JEMPUT LIKE FB SAYA BERKAITAN EMAS
017-3201998
PANDORA 916 BY GELIGA GOLD
DINARPAL
PUBLIC GOLD
POWER GOLD

 
 
 

Friday, May 19, 2017

Kebumikan aku bersama tongkat itu

"KEBUMIKAN AKU DENGAN TONGKAT ITU!"
 
Oleh: Abdullah Bukhari bin Abdul Rahim.
 
Segar lagi dalam ingatan pada tahun 1995, Dato’ Wan Muhammad bin Syeikh Abdul Aziz, (mantan Ketua Pengarah JAKIM) mengajar kelas kami. Pada masa itu beliau adalah Pengarah Institut Pengajian Tahfiz al-Quran iaitu nama lama Darul Quran, JAKIM. Beliau menceritakan kisahnya bertemu dengan Pak Rashid seorang lelaki dari Padang, Sumatera di sebuah restoran milik lelaki itu. Dengan terharu, lelaki itu menceritakan kenangan manis paling berharga buat dirinya adalah diziarahi oleh ulama tersohor Nusantara yang turut berasal dari Sumatera iaitu Prof Dr. HAMKA. Dalam pertemuan itu, HAMKA menasihatinya dengan kalam hikmah yang sangat tinggi nilainya:
“Jangan hanya leka mencari rezeki tetapi lupa Yang Maha Memberi rezeki.”
Ternyata nasihat Buya HAMKA  itu sangat seiring dengan firman Allah ini:
ุฑِุฌَุงู„ٌ ู„َุง ุชُู„ْู‡ِูŠู‡ِู…ْ ุชِุฌَุงุฑَุฉٌ ูˆَู„َุง ุจَูŠْุนٌ ุนَู†ْ ุฐِูƒْุฑِ ุงู„ู„َّู‡ِ ูˆَุฅِู‚َุงู…ِ ุงู„ุตَّู„َุงุฉِ ูˆَุฅِูŠุชَุงุกِ ุงู„ุฒَّูƒَุงุฉِ ูŠَุฎَุงูُูˆู†َ ูŠَูˆْู…ًุง ุชَุชَู‚َู„َّุจُ ูِูŠู‡ِ ุงู„ْู‚ُู„ُูˆุจُ ูˆَุงู„ْุฃَุจْุตَุงุฑُ
Ertinya: (Ibadat itu dikerjakan oleh) lelaki (beriman) yang tidak dilalaikan oleh perniagaan atau berjual-beli daripada menyebut serta mengingati Allah, dan mendirikan sembahyang serta memberi zakat; mereka takutkan hari (kiamat) yang padanya berbalik-balik hati dan pandangan (al-Nur [24:37]).
 
 
Buya HAMKA juga menghadiahkan Pak Rashid novelnya yang terkenal “TENGGELAMNYA KAPAL VAN DERVIJCK.” Ternyata hadiah HAMKA itu sangat dihargai Pak Rashid dan ia masih elok disimpan walaupun peristiwa itu sudah lama berlalu. Dato’ Wan Muhammad kemudiannya meminjam novel itu dan langsung menghabiskannya pada malam itu menjelang subuh. Tertarik dengan kenangan itu, saya juga turut mencari novel HAMKA itu dan merasai peritnya jiwa seorang lelaki bernama Zainuddin yang digambarkan oleh Buya HAMKA dalam karyanya itu.
 
Subhanallah! Itu baru sebuah pertemuan dan pemberian berharga antara HAMKA dan Pak Rashid, bagaimana agaknya jika hadiah kenangan itu datangnya dari manusia paling mulia di alam semesta ini iaitu Rasulullah SAW?
 
Bertitik dari kisah guru saya itu, saya ingin berkongsi kisah menarik seorang sahabat Rasulullah SAW yang mahukan “tongkat pemberian Rasulullah dikebumikan bersamanya.” “DIA ADALAH ABDULLAH BIN UNAYS RA.”
 
Kisahnya, selepas perang Uhud Rasulullah SAW melalui tempoh yang sukar. Musuh Islam melihat kekuatan umat Islam semakin merosot berikutan kekalahan dalam perang Uhud. Sampai berita kepada Rasulullah bahawa Khalid bin Sufyan al-Hudhali (ketua kabilah Hudhayl yang sangat berpengaruh) berhasrat mengumpulkan kekuatan tentera untuk memerangi Madinah. Baginda lalu menghantar Abdullah bin Unays RA untuk membunuh Khalid di Uranah (sebuah tempat berhampiran Arafah). Oleh kerana Abdullah tidak mengenali Khalid, baginda SAW memberi petanda kepada Abdullah:
ุฅِุฐَุง ุฑَุฃَูŠْุชَู‡ُ ูˆَุฌَุฏْุชَ ู„َู‡ُ ุฃُู‚ْุดَุนْุฑِูŠَุฑَุฉً
Ertinya: (Cara mengenal Khalid adalah) apabila kamu melihatnya, bulu roma-mu akan berdiri tegak (kerana kehebatan fizikal dan karisma Khalid) (Musnad Ahmad).
Ketika melihat Khalid di Uranah, Abdullah benar-benar merasai seperti apa yang disifatkan baginda. Pertemuan antara Abdullah dan Khalid berlaku pada penghujung waktu Asar. Abdullah risau pergelutannya dengan Khalid akan menghabiskan waktu Asar sebelum sempat dia solat. Berikutan itu, Abdullah mendirikan solat dengan isyarat kepalanya (bagi pergerakan sujud dan ruku’). Cara solat ini memang disebut dalam al-Quran:
ูَุฅِู†ْ ุฎِูْุชُู…ْ ูَุฑِุฌَุงู„ًุง ุฃَูˆْ ุฑُูƒْุจَุงู†ًุง ูَุฅِุฐَุง ุฃَู…ِู†ْุชُู…ْ ูَุงุฐْูƒُุฑُูˆุง ุงู„ู„َّู‡َ ูƒَู…َุง ุนَู„َّู…َูƒُู…ْ ู…َุง ู„َู…ْ ุชَูƒُูˆู†ُูˆุง ุชَุนْู„َู…ُูˆู†َ
Ertinya: Dan jika kamu takuti (sesuatu bahaya) maka sembahyanglah sambil berjalan atau berkenderaan, kemudian apabila kamu telah aman sentosa, maka hendaklah kamu mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang secara yang lebih sempurna), sebagaimana Allah telah mengajar kamu apa yang kamu tidak mengetahuinya (al-Baqarah [2:239]).
 
Ketika berada hampir dengan Khalid, Abdullah berpura-pura mahu mengikut Khalid dalam rancangannya mengumpulkan kekuatan tentera bagi menyerang Rasulullah SAW. Khalid mulai percaya cakap Abdullah dan ketika Khalid leka, Abdullah berjaya membunuhnya (Musnad Ahmad).
Kejayaan Abdullah dipuji oleh Rasulullah SAW dan baginda menghadiahkan sebatang tongkat kepadanya. Abdullah bertanya apa hikmah di sebalik hadiah tongkat itu. Baginda pun bersabda:
ูŠَุง ุฑَุณُูˆู„َ ุงู„ู„َّู‡ِ ู„ِู…َ ุฃَุนْุทَูŠْุชَู†ِูŠ ู‡َุฐِู‡ِ ุงู„ْุนَุตَุง ู‚َุงู„َ ุขูŠَุฉٌ ุจَูŠْู†ِูŠ ูˆَุจَูŠْู†َูƒَ ูŠَูˆْู…َ ุงู„ْู‚ِูŠَุงู…َุฉِ
Ertinya: Abdullah bin Unays bertanya: “Wahai Rasulullah, mengapa Tuan memberiku tongkat ini?” Rasulullah menjawab: “Ia menjadi tanda antara kita berdua pada hari kiamat kelak,” (Musnad Ahmad).
 
Selepas peristiwa itu, Abdullah “tidak pernah berpisah daripada tongkat itu.” Beliau meletakkan tongkat itu bersama pedangnya. Gelagat ini tidak lain membuktikan cinta luar biasa Abdullah terhadap Rasulullah SAW. Pada hari kematiannya, tongkat itu turut dikafankan bersamanya. Subhanallah! Sungguh dalam cinta Abdullah kepada Rasulullah SAW. Dia mahu apabila bangkit di Mahsyar kelak, tongkat itu menjadi penghubung erat antaranya dan Rasulullah SAW.
 
Aduhai! Kita semua sudah jauh daripada zaman baginda SAW. Kita juga tidak bernasib baik mendapat hadiah kenangan dari baginda dalam bentuk tongkat, pedang, selipar atau jubah. Pun begitu, kita masih memiliki warisan lain daripada baginda iaitu al-Quran dan al-Sunnah sebagai tanda kenangan. Percayalah! Kita jika teguh menghayati keduanya, hidup kita akan sentiasa dibimbing oleh Allah. Andaikan sahaja keduanya itu sebagai “TONGKAT KENANGAN” daripada Rasulullah SAW untuk kita. Hayatilah firman Allah ini:
ู‚ُู„ْ ุฃَุทِูŠุนُูˆุง ุงู„ู„َّู‡َ ูˆَุฃَุทِูŠุนُูˆุง ุงู„ุฑَّุณُูˆู„َ ูَุฅِู†ْ ุชَูˆَู„َّูˆْุง ูَุฅِู†َّู…َุง ุนَู„َูŠْู‡ِ ู…َุง ุญُู…ِّู„َ ูˆَุนَู„َูŠْูƒُู…ْ ู…َุง ุญُู…ِّู„ْุชُู…ْ ูˆَุฅِู†ْ ุชُุทِูŠุนُูˆู‡ُ ุชَู‡ْุชَุฏُูˆุง ูˆَู…َุง ุนَู„َู‰ ุงู„ุฑَّุณُูˆู„ِ ุฅِู„َّุง ุงู„ْุจَู„َุงุบُ ุงู„ْู…ُุจِูŠู†ُ
Ertinya: Katakanlah lagi (kepada mereka): " Taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kepada Rasulullah. Kemudian jika kamu berpaling ingkar maka ketahuilah bahawa sesungguhnya Rasulullah hanya bertanggungjawab akan apa yang ditugaskan kepadanya, dan kamu pula bertanggungjawab akan apa yang ditugaskan kepada kamu. “DAN JIKA KAMU TAAT KEPADANYA NESCAYA KAMU BEROLEH HIDAYAH PETUNJUK;” dan (sebenarnya) Rasul Allah hanyalah bertanggungjawab menyampaikan perintah-perintah Allah dengan penjelasan yang terang nyata" (al-Nur [24:54]).
 
Ayuh kita sama berdoa agar bersama dengan baginda di akhirat kelak:
ุงู„ู„ู‡ู… ุฅู†ุง ู†ุณุฃู„ูƒ ู…ุฑุงูู‚ุฉ ู†ุจูŠู†ุง ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ููŠ ุฃุนู„ู‰ ุฌู†ุฉ ุงู„ุฎู„ุฏ
Ertinya: “Ya Allah! Kami mohon pada-Mu kebersamaan dengan nabi kami SAW dalam syurga yang tertinggi lagi kekal.”
 
 
* Dapatkan nota Tafsir terdahulu di:

Wednesday, May 17, 2017

Hadiah hari guru

assalamualikum semua
hari guru makin dekat
anak-anak nie teringin nak meraikan cikgu
anak saya dah 2 orang bersekolah
amana dan arief
 
bila anak-anak sebut hari guru
saya faham
mereka teringin nak beri sesuatu pada guru
setelah carik dan mencari
inilah yang within budget
nak bagi emas untuk semua cikgu
GULPPP
 
tunggu mak khairy jadi jutawan ye
amin
insya allah
 
anak-anak kemain suka tengok fridge magnet nie
sebab ada nama anak-anak di situ
tapi satu jelah kesilapan saya
saya tak tanya nama panggilan anak-anak di sekolah
kengkonon nak surprise kat anak-anak
 
amana cakap "mama, cikgu panggil amana nie DALIA kat sekolah"
arief pulak"mama, cikgu panggil arief nie AMIRUL kat sekolah"
mama korang pulak cakap "nak ke tak nak?"
hahaha
banyak pulak komplen ye
mama marah baru tau
 
 
saya beli dengan ex officemate
bolehla follow FB dia JULAIHA
dia memang jual craft
dia dulu resign sebab anaknya special
 
hampir-hampir saya pun resign sebab anak saya pulak magic
tapi sekarang saya follow the flow
saya ikut je apa allah aturkan
sebab aturan allah terbaik
saya takde rancang apa-apa dah
ikut je
asalkan anak-anak selalu dengan saya
hidup mati seorang ibu hanya untuk anak-anak
 
macam mak saya juga
mak selalu cakap tak ada orang yang lebih sayangkan angah(saya le tue) selain mak
dan saya tahu apa yang mak saya cakap tue SANGAT BETUL
seorang ibulah paling sayang anaknya
kalau mak saya takde separuh nyawa saya hilang
mak saya sekarang pun dah tua
boleh lagi ke sana kemari tapi semua tue semangat mak je..
kalau ikut kuderat hurmm
sebab mak saya kerap sakit jugak sekarang nie
syukur adik bongsu saya dan adik lelaki duduk dengan mak
doakan mak saya sihat selalu supaya nyawa saya selalu ada :)